Гігієна у тваринницькому господарстві

Гігієна у тваринницькому господарстві

Тваринництво – одна з провідних галузей сільськогосподарської діяльності. З її допомогою населення забезпечується продуктами харчування, а також сировиною для промислових потреб. Але особливо важливі продукти – яйця, м'ясо, молоко. Попит на них лише зростає.

ЖивотноводствоЩоб продукція була якісною і відповідала санітарно-гігієнічним нормам, необхідно дотримуватися чистоти у тваринницькому господарстві. Її основні завдання – охорона та зміцнення здоров'я тварин, а також підтримання свіжості у приміщеннях, де вони утримуються з використанням пристроїв, що забезпечують гноєвидалення.

У сьогоднішній статті ми розповімо про підтримання санітарних норм у місцях утримання худоби.

Підтримка свіжості на фермах та своєчасне проведення необхідних для неї процедур – один із ключових аспектів на шляху до розвитку діяльності та підвищення від неї доходу. В іншому випадку проблеми з чистотою можуть спровокувати захворювання худоби та розвиток патогенного середовища. Крім того, у працівників ферми можуть виникнути проблеми зі здоров'ям, якщо вони працюватимуть у забрудненому середовищі.

Джерелом проблем з гігієною нерідко є продукти життєдіяльності живності, які утворюються щодня у місцях їх проживання. Усувати гній вручну не так ефективно і прогресивно як викорисовувати спеціальні сучасні розробки. Однією з них є обладнання для видалення гною.

Застосування прогресивних розробок забезпечує високі показники екологічного комфорту в місцях проживання живності, а також підвищення якості продукції.

Що є пристроями для усунення відходів?

Система гноєвидалення є пристосуванням для збирання калових мас. Рідкі та тверді відходи переміщуються за допомогою транспортера для їхнього подальшого вилучення з приміщення для худоби. Видалення відбувається шляхом занурення відходів у транспортний засіб для подальшого їх вивезення та утилізації.

За рахунок використання таких розробок процес очищення здійснюється швидше, порівняно з людською працею. Згідно з проведеним тестуванням, сучасні транспортери для видалення гною дозволяють досягти чистоти на фермах до 96%.

 

Варіації обладнання

Позитивно себе зарекомендували серед споживачів та отримали хороші відгуки про пристрій ТСГ українського виробництва. Є три варіації пристроїв залежно від їх функціональних особливостей та комплектації.

ТСГ-3Б

ТСН 3-БЦе апарат скребкового типу, призначений для використання в стійлах і корівниках, де містяться корови і т. д. Модель є повним комплектом для прибирання і включає ємність і похилий елемент. Ланцюгові контури оснащені автономним приводом.

Модель 3-Б функціонує за таким принципом: скребки з ланцюгом роблять за контуром кругові рухи, який утворений у підлоговому покритті ферми. Продукти життєдіяльності подаються у спеціальне корито похилого елемента та захоплюються скребками. Цей елемент здійснює завантаження відходів у транспортний засіб, який відвозить їх на утилізацію або місце зберігання.

Це найбільш бюджетний варіант. Він збирається в єдиний ланцюг безпосередньо перед встановленням. Гідність моделі – це простота обслуговування, для встановлення якого потрібен лише слюсар. Обладнання (зварювальний апарат і т. д. не потрібно). Конструкція нескладна та зрозуміла. Крім того, є інструкція щодо використання.

Як показує практика, користувачі нерідко воліють інші варіації – ТСГ-2Б, цілісні або клепані види.

ТСГ-2Б

Модель для вилучення гною серії 2-Б також успішно застосовується для прибирання ферм. Технічні характеристики дозволяють здійснювати до трьох прибирань за одну зміну працівників. Для управління виробом достатньо однієї людини. Особливості конструкції дозволяють усувати відходи незалежно від ступеня їхньої вологості.

Механізм оптимально підходить для великих тварин до 120 голів. Він являє собою нерозбірний ланцюг, у якого кована внутрішня ланка. За рахунок такого рішення можна прибирати відходи незалежно від кількості сіна.

Виготовляється модель секціями, що становлять 5,5 м. Це найбільш затребуваний серед споживачів варіант.

ТСГ-160А-Б

Пристрій серії 160 також успішно експлуатується для проведення якісного та швидкого збирання в місцях утримання свиней, кроликів, кіз. Властивості та особливості конструкції дають можливість здійснювати дворазове очищення приміщення від гною протягом доби. Керувати ним може лише один оператор.

транспортер ТСН

Є 2 варіації системи залежно від кріплення скребка. У першому варіанті (А) він монтується до ланцюга зверху або знизу двома болтами, а у другому варіанті (Б) – він кріпиться збоку за допомогою одного болта. У другому варіанті тип з'єднання називається плаваючим.

Ланцюг моделі з круглими ланками. Внутрішній робочий діаметр ланцюга становить 80 мм, діаметр дроту 14 мм. Це хороший вибір для напіврідких і рідких відходів без домішок сіна або соломи. Великих фракцій не повинно бути.

Зварні з'єднання у конструкції відсутні. За рахунок такого рішення пристрій інертний до аміаку та інших речовин, що містяться у гною свиней.

 

Переваги пристроїв

· Транспортер гноєвидалення дозволяє за невеликий проміжок часу якісно прибрати територію утримання худоби.

· Можливість вибрати бажані параметри в залежності від потреб та кількості голів.

· Для керування достатньо лише однієї людини.

· Підвищення показників гігієни та якості харчової продукції.

· Можливість відповідати санітарно-гігієнічним нормам.

Якщо ви зацікавлені у підтримуванні чистоти у сільськогосподарському приміщенні, вам допоможуть транспортери ТСГ. Проконсультуватися та отримати допомогу у підборі відповідного обладнання з урахуванням потреб можна у компанії «ТК-Екоресурс» в Україні.