Гноєвидалення на фермі. Вибір обладнання.

Гноєвидалення на фермі. Вибір обладнання

В умовах великого тваринницького комплексу здійснювати гноєвидалення вручну важко. Це ще й економічно невигідно з погляду залучення великої кількості працівників. Найефективніше використовувати механічні системи для видалення гною. Для потреб тваринництва проектуються та виробляються різні варіанти очисного обладнання. Для конкретної ферми підбирається оптимальна механізована система з урахуванням низки критеріїв.

Грамотно підібране обладнання для видалення гною добре справляється з поставленим завданням, покращуючи мікроклімат у закритому приміщенні. Знижується концентрація азотистих газів у повітрі, покращуються гігієнічні показники. Ефективна станція гноєвидалення є профілактикою захворювань худоби.

Гноєвидалення на фермах: принципи вибору обладнання

 

Найбільш застосовуваними ще кілька десятиліть тому способами збирання гною на фермах є будівництво самопливної системи або пристрій гідрозмиву.

1. У першому випадку продукти життєдіяльності самопливом видаляються по похилому схилу. Цей варіант найдешевший, але не ефективний. Він не підходить для сухого гною.

2. У другому випадку видаляють гній, використовуючи тиск води зі шланга. Цей варіант вимагає використання великих обсягів рідини, підвищує рівень вологості у закритих приміщеннях. Також змивання гною водою унеможливлює його збір для подальшого використання на полях і часто тягне за собою ризик забруднення прилеглих штучних та природних водойм.

Сьогодні є альтернативні, більш ефективні способи збирання гною на тваринницьких фермах.

Гноєвидалення у свинарнику

Для сучасних свинарників відмінним варіантом збирання стійла є транспортер гноєвидалення. Принцип роботи такого обладнання заснований на переміщенні по кориту скребків, з'єднаних між собою ланцюгом з електроприводом. Гній скребками доставляється на транспортер, а далі – в гноєсховище. Зручна та проста в експлуатації система гноєвидалення у свинарниках встановлюється по периметру приміщення. Вона запускається оператором, завдяки конструктивній простоті відрізняється надійністю та безперебійністю роботи. Завдяки такій установці гноєвидалення у свинарнику стає нескладним заняттям.

Гноєвидалення в корівнику

Для очищення корівників призначена скреперна система гноєвидалення. Принцип роботи механічного пристрою заснований на проходженні по поверхні підлоги скрепера – широкого скребка, що зміщує гній у напрямку руху. Гноєвидалення в корівнику проводиться кілька разів на день. Система запускається вручну або за допомогою автоматики.

 

Така система гноєвидалення в корівниках абсолютно безпечна для тварин. Переміщення скребка виконується повільно, тому тварини не піддаються травматизму. Скрепер зсуває гній на транспортер, який виводить продукти життєдіяльності великої рогатої худоби у гноєсховище або кузов вантажної машини.

Перевагою застосування цього механізованого прибирача гною є те, що він ефективний для видалення з території як рідких, так і твердих гнійних мас. А ще встановлення такого комплексу дає змогу проводити прибирання загонів великої площі силами одного оператора.

Гноєзбиральне обладнання від компанії «ТК-Екоресурс»

 

Обладнання

 

Виробник обладнання для механізації фермерських господарств – компанія «ТК-Екоресурс» – реалізує в Україні за конкурентною вартістю скребкові та скреперні гноєзбиральні системи. Налаштування відрізняються:

Крім самих комплексів гною видалення у виробника можна купити деталі до них. Це дозволяє проводити обслуговування обладнання з мінімальними витратами. Гарантійний та післягарантійний сервіс систем видалення гною компанія бере на себе.

Скільки коштує система видалення гною від «ТК-Екоресурс»?

Ціна на системи гноєвидалення в корівниках та свинарниках відрізняється. Вона залежить від модифікації обладнання, конструктивних особливостей, потужності. Наприклад, купити транспортер гноєвидалення ТСН 160 А-Б можна дешевше, ніж модифікацію ТСН-3Б. Обидві станції очищення розраховані на обслуговування ферми із 100-110 головами ВРХ. Але конструктивні особливості моделей відрізняються. Дізнатися більше про доступне обладнання та його вартість можна у менеджера з продажу компанії за телефоном.